Allt du behöver veta om hundar

Därför spelar hundmaten så stor roll

Har du en hund ser du den säkert som en del av familjen, och som en väldigt viktig del dessutom. En hund kan ju tillföra något som människor inte kan, inte ens de bästa vännerna. När hunden är så viktig är det inte konstigt om du tänker mycket på vad din hund behöver och vad som egentligen är viktigt.

Välj rätt hundmat

Zoo finns ett stort utbud av olika sorters hundmat, både torrfoder och mjukmat. Att din hund ska ha bra mat känns säkert självklart, men vad är egentligen bra hundmat, och varför spelar det så stor roll vilken mat du väljer? Precis som för människor har maten stor betydelse. Den behöver en sammansättning av protein, kolhydrater, fett med mera för att kunna må bra. Hundar är faktiskt allätare och kan klara sig på vegetarisk kost, men den mesta hundmat som finns på marknaden innehåller kött, och kött är också en viktig källa till protein. Maten behöver innehålla olika vitaminer och mineraler, så att det blir en allsidig kost. Får hunden brist på något kan den bli sjuk eller få brist på energi. Vilka symptom det kan bli beror på vilket ämne det blir brist av.

Undvik dålig mat

Minst lika viktigt som vad maten ska innehålla är vad den inte ska innehålla. I en del torrfoder har det hittats mögelgifter, trots att det inte ska förekomma. Att läsa på gör att du kan undvika de märken som inte skött sin hantering av råvarorna och som inte riktigt går att lita på, och så kan du klicka hem en hundmat du känner dig trygg med från Zoo. Mögelgifter kan på lång sikt leda till cancer och är det riktigt illa med höga halter av giftet så kan hundens lever skadas. Tyvärr står det ju inte på påsarna ifall det finns risk för mögelgift, eftersom det är något som inte ska förekomma.

Mat och relation

Maten kan också spela stor roll i relationen mellan dig och din hund. Då handlar det kanske inte så mycket om exakt vilken sorts mat du väljer i sortimentet hos Zoo, utan mer om att det blir en positiv upplevelse om du ger hunden mat den tycker om. Mat kan också användas vid olika sorters träning. Det kan vara att du gömmer bitar av mat som hunden ska leta upp, eller så kan du använda matbitar eller godis som belöning. Även när det gäller hundgodis och andra komplement till den vanliga maten hittar du ett bra utbud hos Zoo.