Allt du behöver veta om hundar

Vill ni ha gemensamma husdjur i bostadsrättsföreningen?

Många svenskar väljer att skaffa hund eller katt som eget husdjur, men hur fungerar det i en bostadsrättsförening att ha gemensamma djur? Vad gäller egentligen för hundar och katter? På fastighetsförvaltning Malmö förvaltar man många fastigheter med gemensamma utrymmen för djur.

Vilka regler gäller för husdjur?

Om du vill ha katt eller hund hos dig i en egen lägenhet som du inte hyr i andra hand, det vill säga förstahandskontrakt och köpta bostadsrätter, är det normalt inga problem i Sverige. Dock måste du vara noga med att ditt djur inte irriterar grannar såsom att skälla konstant eller kissa ner hela lägenheten så det blir en sanitär olägenhet. Att ha djur på balkongen är normalt inga problem så länge det är lagliga djur, men de får som sagt inte störa på något sätt. De får inte heller förorena på gemensamma lekplatser och i planteringar.

Att ha gemensamma husdjur är något som allt fler bostadsrättsföreningen funderar på. Då kan även en fastighetsförvaltning i Malmö och i andra städer hjälpa till att hålla ordning eftersom utrymmet står under gemensamt förfogande. Det kan till exempel innebära att ha ett litet hönshus längre bort på innergården, eller kanske en biodling längre bort för att få gratis honung till de boende.

Regler angående husdjur i djurskyddslagen

Om ni vill ha gemensamma djur i en bostadsrättsförening måste de vara lagliga och regler måste upprättas för hur djuren lever och mår. Du får till exempel inte ha rovfåglar, rovdjur eller egendomliga korsningar vare sig hemma eller på de gemensamma ytorna.

Man får heller inte ha getter, kossor, lamm eller brevduvor i bostaden och inte heller utomhus på en gård. Dessa djur hör hemma på landet och oavsett om du bor i en mindre stad eller på landsbygden i en BRF som har lägenheter får du alltså inte ha dessa djur. Kolla även med Miljöförvaltningen och Djurskyddsföreningen om vad man får och inte får göra. De utfärdar också tillstånd om vissa djur som höns och hönsgårdar på gemensamma ytor och liknande.

Ta hjälp av fastighetsförvaltning i er BRF

Att anlita ett företag som hjälper till med fastighetsförvaltning i Malmö eller på annan ort är ett bra drag oavsett vad det gäller. En fastighetsförvaltning kan hjälpa till med både ekonomisk, teknisk och juridisk rådgivning om hur en fastighet ska skötas och hur de gemensamma ytorna ska hanteras. Om er BRF har djur eller funderar på att skaffa djur är det bra om ni rådgör med fastighetsförvaltningen först som gärna kan berätta ett och annat om vilka regler som gäller. Nabo som har stor kunskap och bred erfarenhet vad gäller fastighetsförvaltning i Malmö finns även på andra delar i landet.

Njut av djuren men ta hand om dem!

Oavsett hur stora eller små djuren är ska de självklart må bra och tas omhand på rätt sätt, annars kan stora böter och straff väntas. Kolla upp ordentligt så att ni har alla tillstånd och att det finns personer som alltid kan sköta djuren ni skaffar gemensamt.